Tips om je boot klaar te maken voor de winter

Het echte vaarseizoen zit er helaas alweer op. Dit betekent niet dat je niet meer om moet kijken naar je boot, integendeel. Je moet de boot juist nu aandacht geven. In dit artikel gaan we je vertellen hoe jij je boot helemaal klaar maakt voor de koude maanden. 

Tip 1: Bedek je boot met een dekzeil

Een boot houdt niet echt van regen. Daarom is het belangrijk dat je je eigen boot tegen het slechte weer beschermd door er een stevig dekzeil overheen te doen. Denk maar eens aan jezelf, jij trekt ook een lekkere warme jas aan wanneer het buiten koud is. Door deze kleine tip kan je schade door regen, sneeuw en vorst voorkomen aan je boot.

Tip 2: Haal je motor binnen

Wanneer de winter weer in aantocht is, is het van groot belang dat je je buitenboordmotor ergens binnen stalt. De buitenboordmotor kan heus wel tegen een beetje kou, alleen wanneer er extreme vorst is kan het slecht voor de motor zijn.

Voordat de motor naar binnen kan, zijn er nog een aantal werkzaamheden die je moet doen. Je moet namelijk het staartstuk uit het water halen, hierdoor loopt de motor leeg. Vervolgens moet je de brandstoftoevoer afsluiten en de motor laten draaien tot hij stopt, wanneer hij stopt is alle brandstof uit de motor. Zo sla je de motor op zonder een walm van benzine en dit is een veel beter voor de motor.

Heb je een binnenboordmotor? Dan hebben we nog een tip. Tap het koelsysteem af en zet de buitenboordkranen dicht.

Tip 3: Goed aanmeren

Het halve werk wordt gemaakt wanneer je je boot goed aanmeert. Er zijn een aantal materialen die van belang zijn wanneer je een boot aanmeert. Gebruik bolders, haalkommen of –ringen. Dit is allemaal om schade te voorkomen aan de bood of kade.

Tip 4: Slangen leegmaken

Vaak hebben boten slangen aan boord waar water doorheen loopt, vergeet deze dan niet te legen. Als je dit niet kan doen, zorg dan dat je boot goed geïsoleerd is met bijvoorbeeld schuimrubber. Het water in de slangen kunnen namelijk bevriezen en daardoor kunnen de slangen gaan scheuren. 

Heb je nog meer vragen over het winterklaar maken van je boot? Dan ben je altijd welkom in onze watersportwinkel, we helpen je graag en geven je graag advies via onze chat.