Wat is creatine?

Wat is creatine?

Je hoort het vast wel eens voorbij komen, fanatieke sporters in de gym die het hebben over creatine. Maar wat is het precies en waar is het goed voor? Dat zoveel sporters het gebruiken is vast niet voor niks.

Energie

Creatine heeft te maken met je energie, namelijk het bijvullen van gebruikte energie. Ieder mens gebruikt als bron van energie de molecule ATP. Helaas voor ons willen onze spieren het ATP niveau in de spiercellen laag houden. Als we namelijk teveel energie in één keer gebruiken gaan onze spiercellen zuur aanmaken en gaan hun functies kapot. Om dit tegen te gaan krijgen onze spieren hulp van creatine-kinase.

Functie van creatine

Wanneer onze spieren ATP gebruiken zorgt creatine ervoor dat het zuurniveau in onze spieren goed blijft. Dit doen ze door waterstofionen uit te schakelen. Daarnaast zorgt creatine-kinase ervoor dat ‘phosphocreatine’ de ATP voorraad weer aanvult. Dit ‘systeem’ zorgt ervoor dat je in de eerste 10 seconden van intense activiteit genoeg energie hebt, nog voor je energie krijgt van glucose of vet.

Waarom creatine als supplement

Het supplement creatine wordt genomen voor de productie van de phosphocreatine. Zoals eerder vermeld houdt je lichaam er niet van om teveel ATP te hebben. Wanneer je creatine neemt wordt het extra ATP omgezet in phosphocreatine. Dit houdt dus in dat je weer extra energie krijgt. Je lichaam maakt van zichzelf ook creatine aan, maar onderzoeken tonen telkens weer aan dat het nemen van creatine goed is voor je prestaties.

Extra kracht

Uit onderzoek is gebleken dat je wel tot 26% meer kracht hebt na het nemen van creatine. Wat het echter niet doet is extra spiermassa aanmaken, in ieder geval niet direct. Dit wordt wel vaak gedacht. Creatine zorgt wel voor extra kracht, wat weer de eiwitsynthese kan stimuleren. Daarnaast houdt creatine water vast, waardoor de spieren groter kunnen lijken.

Andere voordelen

Naast dat creatine zorgt voor extra kracht, wordt het ook gelinkt aan het bijvullen van glycogeen. Dit is ook weer goed voor je energie en helpt tegen vermoeidheid van de spieren. Verder heeft creatine nog veel andere voordelen, maar dit zijn wel de belangrijkste. Betekent dit dat je zo snel mogelijk creatine moet nemen? Nee, er zijn nog veel meer manieren om spieropbouw te stimuleren.